Jatacenje

Wargaming community of Kragujevac, Serbia


Dwarf - analiza armije Draft 2

Share
avatar
kgkid
Харамбаша
Харамбаша

Posts : 1392
Join date : 2009-08-10
Age : 43
Location : Kazad Gorl

Dwarf - analiza armije Draft 2

Post  kgkid on Mon Jan 13, 2014 11:47 am

Unapred: Očekuje se nova knjiga. Ovo će verovatno biti zastarelo, ali dok traje, tu je.

PATULJCI

Lordovi:
Realno ovde postoje samo dva izbora: Runelord (RL) i Dwarf Lord, pošto je Daemonslayer preskup i preterano nezaštićen za cenu.

Lord je obično podešen da bude tanker i može imati nekoliko varijanti. Najčešće će bit i general zbog Ld10 i na štitonošama. U slučaju da ide u paru sa AoD RL, moraće da bude nešto mekši jer na štitonošama, sa punim poenima na oklopu i talismanima košta 301 poen. Prednosti su mu i što Hamererima daje imunost na Fear i Teror. Nije neki udarač, mada ređe može da se napravi i malo jača napadačka verzija na uštrb oklopa i Warda.

RL će obično da bude na AoD, mada ako ostane po Draftu 1 i 2 može da se pojavi lista sa 2xRL kako bi se maksimalno iskoristila opcija sa 4DD. Ukoliko ide sam, imaće Dispel Scroll ili Spelleater runu i verovatno jaku odbranu (2++ oklop i dobar ward od pucanja (max 2+) ili magije preko MR). Ukoliko ide u tandemu sa Lordom i on mora da bude minimalistički opremljen jer bez ikakvih magičnih predmeta i druge opreme RL sa AoD već košta 315 poena. Postoji mogučnost da RL sa AoD budu pojačani sa jednim Runesmithom (RS), koji bi nosio skrol (ok, runu). Ovo ipak predstavlja previše para u odbrani od magije.

Treba napomenuti da AoD trenutno isključuje mogućnost nošenja drugog skrola, jer su AoD, skrolovi i krađa PD smešteni u isti pul sa max 2 u armiji. To znači da većina armija neće imati znatno pojačanu odbranu od magije u odnosu na ovu godinu. Takođe, mislim da će većina Patuljaka proceniti da su dva skrola bolja opcija od alternative. Neki će ipak izabrati više DD, i samo jedan skrol. Da ne bude zabune, svaki RL automatski dodaje 2DD u pool i nije mag. Patuljačkih +2 na Dispel potiče od rase, ne od heroja.

Heroji:

Thane – jedan će biti obavezan i taj će biti BSB. Ništa se ne menja. Patuljci za sada ne mogu da imaju dva modela sa pravim Wardom 4+  tako da ovaj momak najverovatnije ostaje 1++ sa imunošću na Poison, KB i HKB i eventualno Wardom 2+ protiv vatre. Oružje: GW, eventualno 5 poena runa da bude magično umesto toga. Xbow nosim samo ja, koliko sam video.

RS – Runsmiti su verovatni, naročito ako se ne vodi RL. Od opreme, najverovatnije štit, od magičnih predmeta skrolovi. Ukoliko idu bez RL verovatnije je da će da kradu PD, kako bi oslabili protivničku magičnu fazu makar malo. Tehnički ova kockica se oduzima iz poola. Samim tim prvo mora da se formira pool, pa da se kockica ukrade, što je prilično lepa osobina. RS sam dodaje +1DD u pul.

Master Engineer – ovaj baja je moranje ukoliko se igra sa dva katapulta. Pomaže katapultima da ne eksplodiraju, jer im daje rerol artiljerijske kockice. Dobija Lo,S! Od mašina i jedinica pešadije. Može da ukopa jednu mašinu, uključujući i AoD. Oprema: Pošto ne može da nosi štit, najčešće će da ima +1 oklopa (ukupno 3+). Može da se bustuje i Wardom od pucanja i MM, ali obično se nema 25 poena za bacanje. Može da ima pušku (BS5 +1 to hit) za slučaj da ne pomaže mašinama, pištolj (više zarad ekstra napada u CC) ili GW za S6 (lično volim GW+pištolj). BoP daje 2 pucanja efektivnom BS4, ali zbog dometa i pozicije će to retko da nosi.

Dragonslejer – za 50 poena vrlo je moguće da će neko da ih poevde jer imaju zgodne primene. Mogu da budu čuvari mašina, diverteri, jeftiniji su od menglera, pa može daim se posreći da unište nekog i slično. Davati im magično oružje je trenutno neisplativo. Velika mana je nedostatak oklopa, jer umiru od pucanja. Kao i svi slejeri imaju tri bitna pravila: Ubrekable, Slayer (automatski povećava snagu u zavisnosti od T protivnkia da ranjava na 4+, do max S6), Slayer Axes (može da bira da li će da koristi GW ili extra HW – generalno, suprotno očekivanju, GW se koristi protiv mekših meta (T4 za heroje i šampione ili T3 za obične trupe), dok se protiv T5 i većeg po pravilu koristi ekstra HW)

Core:

Warriors – Horde od 40 komada sa GW smatraju se najboljim jedinicama. Najjača lista na svetu podrazumeva 2 horde, mada se na ETC nije pojavljivala, a ne znam zašto.

Thunderers – Nekada najbolja jedinica, teško se koristi u osmoj ediciji. Prilično su skupi i relativno slabi, a velika im je mana što ne mogu da nose GW. S4, AP, +1toHit, mogu da nose štitove. U Draft 2, pošto nema maksimuma za pucanje, verovatno je da će da se pojavi nekoliko gun-line armija, koje će sigurno da imaju i par jedinica puškaša. Verovatnije je da će oni ići u malim jedinicama od 10ak - 12 modela, pre svega zbog cene. U tom slučaju imaće možda štit, muzičara i šampiona sa BoP (zbog doometa za S&S, da bi S&S radili u kratkom dometu, odnosno na 4+). Zastave su sigurno bacanje poena.

Quarellers – Xbow, GW, Light Armor, 20+ komada i FCG sa ili bez toga da su skauti, ovo je omiljena jedinica u Andy Spiers listama. Andy ih vodi 2x22 i smatra ih MVP. Iako su relativno meki, imau nekoliko dobrih osobina. Jeftiniji su od Thunderera. Mogu da budu rendžeri (skauti). Mogu da nose GW, što ih čini višestruko opasnom jedinicom jermogu da pucaju, imaju solidan domet, a mogu i da posluže za podršku u CC kad ulete u bok, napadima S5. Ukoliko su rendžeri primena im se još više pojačava.

Longbeard (LB) Upgrades – Smatraju se lošijim izborom, mada imaju svojih prednosti: Imaju elitne karakteristike, mogu da nose magičnu zastavu, imuni su na paniku i u 6“ oko njih, jedinice reroluju paniku, tako da su korisni kao „produženje dometa“ BSB, bar kad je panika u pitanju. Diskutabilno, neki smatraju da su jedina jedinica kojoj vredi davanje štitova, GW i S6 su verovatno bolji izbor. Kad se vodi Dwar Lord, mogu da zamene prvu jedinicu  voriora, što nije loše.

Rendžeri – Max. 1 jedinice. Skauti. Svi moraju da imaju GW. U raznim konfiguracijama su vrlo korisna jedinica. Warrior Rangers se najverovatnije neće pojaviti. Quarellers i LB su verovatniji. Prednosti: obaraju broj spuštanja i povećavaju šansu za dobijanje prvog kruga. Daju fleksibilnost pri postavci i mogu da ponude šansu za rešavanje protivničkih skauta.
LB rendžeri se ne broje u odnos voriora i LB, pa sa Lordom je moguće izuvesti 2 jedinice LB pre nego što se uzmu prvi voriori, ali i omogućavaju uzimanje LB bez voriora u listama sa AoD. Max. 30 LB rendžera bez pucanja i magičnih zastava, ali 30 WS5 S6 skauta nije loša fora? Max. 28 LB rendžera sa sekirama za bacanje (S5 pucanje).
Samostreli su slabiji i slabije oklopljeni, ali dodatno imaju korist od kasnog pozicioniranja, a zadržavaju raznovrsnost primene strelaca sa GW. Za samostrele je verovatna veličina oko 20 modela, mada je maksimum i za njih 30.

Specijalni:
Ovde se nalaze skoro sve najkorisnije jedinice. Samim tim izbor je sužen na njih i neke stvari će se ekstremno retko sretati. Zato prvo da pobrojimo ono što treba očekivati.

Hammerers – Stuborn. Sa Dwarf Lordom imuni na Fear i Terror, što im daje priliku da uzmu neku lepu magičnu zastavu. WS5, S6. Najbolja pešadija koju Patuljak može da izvede. Mana: Mali oklop. Max. 35 sa FCG, bez magične zastave.

Mašine – Sve mašine u specijalnim izborima smatraju se pouzdanim i mogu da dobiju inžinjera (dodatna rana, BS4, potencijalno BoP ili puška za S&S i dodatni napad(i) u CC, rerol na misfire tabeli) i mogu da dobiju rune, što ih čini pouzdanijim, ali i magičnim napadima (bez obzira na runu).

Top – divna mašina. Domet 48“. Praktično uvek, prva runa je Ro Forging (rerol Misfire, kako na prvoj, tako i na drugoj kockici). Na drugom topu uz Forging može da bude i Burning, za vatrene napade. Oko 130 poena, uglavnom vrati poene nazad. Lošiji protiv pešadija, ali odličan za snajperisanje karaktera u jedinicama.

Katapult – od 130-150 poena, verovatno bolji od topa jer je upotrbljiv na većem broju meta, a uz ME, postaje pouzdan kao top sa RoForging i precizniji od topa. Odlično je i što može da gađa indirektno.
Rune:
Prva koju uzima je Ro Accuracy (reroll sketer kockice).
Jedan obično ima 2xRo Penetration (svaka +1 na snagu) što mu daje S5(10)
Drugi može da ima RoPenetrating i Ro Burning što pravi S4(10) i vatrne napade

BT – 45 poena BS3 (60 sa inžinjerom, za BS4) – iako može da se nakrca brojnim runama, kad se ponese samo jedan, verovatno će da bude najjeftiniji i da bude „puška“ za ME. Ukoliko ME ne pomaže katapultima (odnosno nije bilo misfirea), on da BS5 katapultu koji ima S6, ili S7, ili vatru, ili nešto... Taktika primene BT zaslužuje poseban dokument, a opet se BT sve ređe sreće. razlog je gužva u Specijalnim poenima i kvalitet i upotrbljivost drugih mašina.

Slejeri – Unbreakable. Slayer. Slayer Axes. Ld10. 11 poena komad, minimum 5 komada, unapređenje u GS (26 poena total, +1S, +1At), kao šampiona nije ograničeno na max1, tako da u teoriji može cela jedinica da budu šampioni. Mane: Nemaju oklop. Max 30 modela u jedinici. Generalno se ne isplati da se vode, jer monstrumi mogu da ih obiđu, a za ostalo su prelaka meta. Monstrume inače efektivnije rešava artiljerija. Moguće je sresti neke varijante: 5 komada za 55 poena kao divertere – čuvare mašina, ili malu jedinicu sa nekoliko šampiona za konga liniju koja može da veže celu hordu. Od komande se isplati samo muzičar i šampioni (u većim jedinicama i po 3 komada). Zastava je besmislena.

Miners – rudari imaju GW i 5+ oklop, ali imaju karakteristike Core pešadije (WS4, S3) Zgodni su jer ne moraju da idu u postavku običnu već mogu da uđu sa neke ivice od drugog kruga. Uz AoD mogu da love mašine, obore broj dropova, ali bez AoD previše su meki da bi radili. Mogu da se pojave, mada su šanse male. Varijante su: male jedinice 5-8 komada, za lov na mašine i kao diverteri, ili velika jedinica sa FCG, koja treba da uplaši protivnika. Mane - statovi za core, zauzima special, mekani, nemajumagičnu zastavu.

Ironbreakers – preskupi za učinak. 3+ oklop, WS5, S4, Sh+HW samo, magična zastava i to je to. Uz prejake napade u osmoj ediciji, čak ni 3+ oklop ne znači mnogo, a oni su jako skupi, tako da se ekstremno retko sreću. Max. Veličina po ETC: 32 bez magične zastave

Retki:

Mašine u retkom delu ne mogu da imaju nadgradnje, ni inžinjere, ni rune, niti benefite od ME, sem ukopavanja.

Organ Gun – 120 poena. Skoro sigurno makar jedan na stolu. S5, AP, artiljerijska kockica autohitova, rerol artiljerijske kockice, ako nisi zadovoljan brojem. Odlična pretnja skirmišerima, malim jedinicama, ali i teškoj konjici. Napomene: Misfire na Artiljerijskoj kockici ne može da se reroluje, samo broj. Ako na rerolu padne misfire, samo ne puca, nema drugih penala.

Gyrocopter – 140 poena, T5, 3W, Armor 4+ - preskup i prelako pada. Pucanje Flame Template S3 AP, ali delimični pogoci na 4+. JEDINI koji ima delimične pogotke u WHFB. U CC 2 napada S4. rezultat je da previše lako pada, a previše košta. Retko ko ga vodi.

Flame Canon – 140 poena za običan M3 Move or Fire Flamethrower. Najčešće nemože ni da opali pre nego što ga udare u CC. Preskup i potpuno unakažen eratom za osmu ediciju. Ako ga neko izvede treba da ga dobije gratis i da mu date best sportsmanship. Za samo 5 poena više CD ima mašinu koja radi isto, ali sa dometom 24“. Užas.

EDIT: Ispravka vezana za potencijalni gun-line build po Draftu 2.


_________________
Kuliraj dete, zivot je pred tobom.

Well f--ckin stop doin' it then, ya evil bastard!

    Current date/time is Mon Jul 16, 2018 5:53 pm