Jatacenje

Wargaming community of Kragujevac, Serbia


High Elf od Vlade

Share
avatar
kgkid
Харамбаша
Харамбаша

Posts : 1392
Join date : 2009-08-10
Age : 43
Location : Kazad Gorl

High Elf od Vlade

Post  kgkid on Wed Jan 15, 2014 11:44 am

High Elves

Opšti utisci
Izuzetno pokretljiva armija koja se oslanja na manevar i individualnu veštinu svakog ratnika (ASF, visok WS/BS/I/LD) da donese pobedu. Sa druge strane, T3 i visoka cena po modelu dovode do toga da HE ne mogu da izdrže dugačke borbe i mnogobrojne uzvratne napade. Svi uspešni HE generali i svi uspešni HE bildovi oslanjaju se na principe koncentracije snaga na malom prostoru (force concentration) koja, u idealnom slučaju, dovodi do toga da su borbe kratke i odlučne a da uzvratnih napada maltene i nema.
Osim superiorne veštine pojedinačnih ratnika, snaga HE armije leži i u sjajnoj podršci od strane pucanja (RBT/Archers/Sisters) i magije koja, uz veliki izbor letećih i brzih jedinica, HE generalu omogućava da lako projektuje snagu (power projection) na maltene bilo koju tačku na bojnom polju i omogući prevagu svojim jedinicama.

Najzastupljenije jedinice
Core deo armije skoro iskljucivo cine kombinacija Rivera (ER), Silver Helmova (SH) i Strelaca (AR). Ima dve škole: ili se ceo core budžet koristi za pomoćne (chaff) jedinice, ili se pravi jedna veca jedinica SH ili AR. Interesantno je da ni jedna od ovih jedinica ne može da ima magičnu zastavu.
Special TODO
Rare TODO
Characters TODO
Detaljno o HE jedinicama imate ovde: [You must be registered and logged in to see this link.]

Najzastupljeniji magični predmeti
Banner of the World Dragon (BotWD) je verovatno najbolji magični predmet u svim WFB armijama ovom trenutku - on za tričavih 50 poena daje 2+ ward save od magičnih napada (ovo uključuje čarolije, napade magičnim oružjima kao i hitove od miskasta!) za celu jedinicu i daje staborn za sve zmajeve u 12“ (sopstvene i protivničke). Sa cenom od 50 poena ovu zastavu mogu da ponesu WL/SM/PG/DP ili BSB, ali se ona uglavnom sreće na velikom bloku WL (pešadijski bildovi) ili na DP odnosno BSB (za konjičke bildove bazirane na DP odnosno na SH, respektivno).
U ETC okruženju ovakva zaštita je neprocenjiva – jedinica postaje praktično imuna na čarolije (uključujući i na ETC-u jako popularan i opasan Death magic) kao i na sve što ima magične napade (heroji sa magičnim oružjem, cela DoC armija, svi forest spirits iz WE armije, većina uobičajenih patuljačkih mašina, itd, itd). Ovo stimulise deathstar efekat, pošto je jako teško odoleti tome da se nežni HE karakteri sakriju u jedinicu koja nosi ovu zastavu. Za armiju nežnih T3 modela, ova zastava je pravo blago.
Book of Hoeth (BoH) je još jedan fantastičan predmet, koji HE lord čarobnjake čini verovatno najjačim kasterima u ETC okruženju. Dozvoljava re-roll jedne kockice pri svakom kastovanju i dispelovanju čarolije, što je izuzetno moćna osobina. Detaljnu matematiku za BoH možete pronaći ovde: [You must be registered and logged in to see this link.] ali se grubo ona svodi na to da kaster sa BoH u proseku može da očekuje +2 na svoj rol na kockicama (u odnosu na kastera istog nivoa bez BoH koji kastuje sa istim brojem kockica), što je velika velika prednost, naročito zato što radi i za kastovanje i za dispelovanje.
Najlepša stvar kod BoH je to što dozvoljava bezbedno kastovanje jeftinih spelova sa jednom kockicom (3+ bez BoH je 33% fail, a sa BoH je 11% fail), što stimuliše trickle magičnu fazu. Ovo se naročito lepo kombinuje sa High magijom koja ima niske vrednosti za kastovanje (4 čarolije mogu da se kastuju na jednoj kockici sa BoH) i sa Loremasterom (koji ima širok izbor spelova koje može da kastuje). U principu treba računati da u prosečnoj fazi bez dispel skrola L4 High sa BoH može da kastuje 2 magije (i time drastično popravi vord sejv svoje jedinice).

Armijski sastav
HE armije su po ETC 2013 armijskom sastavu mogli da naprave i ofanzivne (points grabber) i defanzivne (blocker) armije, pa su verovatno zbog toga HE bila i jedna od najpopularnijih armija na proslom ETC.
Novi AC (prema postojećem Draft 2) je restriktivniji u odnosu na onaj iz 2013 i ne dozvoljava BotWD i BoH u istoj armiji, što naročito pogadja defanzivne pešadijske HE bildove sa dva lord kastera koji su bili najzastupljeniji na ETC 2013.
Obzirom da je HE armija oslabljena u odnosu na 2013, za očekivati je da se broj HE armija u protivničkim timovima smanji u odnosu na prethodnu godinu. Medjutim, HE armija ima veliki broj fanova i aktivnih generala, tako da je i dalje verovatno da ce značajan broj timova odlučiti da povede HE (moja procena: ~50%).
Novi AC stimuliše ofanzivne bildove za HE: Cavalry Bus (dve podvrste: DP bus i SH bus) i Monster Mash (dve vrste: fighty lord + 2 feniksa, ili Double Dragon). Što se tiče pešadijskih bildova, ostao je ofanzivni bild sa tri horde WL (Danski bild od prošle godine) i defanzivni bild sa dve neuništive staborn pešadijske horde (PG i WL koje obe imaju 2++ na magiju, staborn i solidan vord sejv od High magije).
Primere za svaki pojedinačni bild imate ovde: [You must be registered and logged in to see this link.]
Jedan koji tamo nije naveden, a za koji očekujem da će biti popularan ove godine je all-out Silver Helm bus – otprilike ovako:
HE build #1 – Mega SH bus:
Prince on Barded Steed – Giant Blade, 1+ re-rollable armor
Archmage on Steed (L4 High Magic) – Dispel Scroll, Ironcurse Icon, Ring of Fury
BSB on Barded Steed – BotWD (sakriven u drugom redu)
Noble on Barded Steed – Ogre Blade, 1+, Luckstone (prvi red, zajedno sa Princom)
Noble on Barded Steed – Sword of Might, Potion of Str
Noble on Barded Steed – Star Lance, Potion of Foolhardiness
Core: 18 Silver Helms / FC i 2xER
Special: nema
Rare: 4xRBT, FrostHeart Phoenix, 1xGE
Dakle mega bus sa 25 konjanika i ~1700 poena (maksimizovane Lord i Hero sekcije), koji može da slomi manje-više bilo koju ETC jedinicu u jurišu (5 rankova da se razbije steadfast). Ima ukupno 6 karaktera od kojih cetvorica imaju magicna oruzja i mogu da po potrebi rade make way napred ili na stranu za potpuni points denial. 2xER i GE kao chaff i 4xRBT kao anti-chaff.
Jedino cega se plasi ovaj junit su #6 magije, i ako njih nema u protivnickom rosteru, onda je sve super. Svi karakteri imaju Dragon Armor (2++ vs fire, 6++ ward) tako da sa svakom magijom koja se kastuje njihov vord sejv dodatno raste (a već imaju 2++ na magiju i magična oružja, kao i na vatrene napade).
Ukoliko LoS za #6 magije bude promenjen tako da dozvoljava LoS za samo 1-2 heroja, onda ce ova (izuzetno nezgodna) lista postati manje popularna, ali ako razum ne preovlada... J

Saveti:
Chaff i anti-chaff
HE armija je (uz DE) verovatno najjača od svih armija po mogućnosti da dobije “rat pomoćnih jedinica” (chaff/redirector war). Većina HE listi imaće kombinaciju ER / SH / GE uz podršku dosta magije i pucanja (RBT su ovde zlata vredni sa multishotom i velikim dometom), tako da HE generali ovde imaju veliku prednost u odnosu na većinu protivnika.
Savet: čvrsto čuvajte svoje redirektore protiv HE protivnika ili ćete brzo ostati bez njih, a onda će HE general diktirati gde i kada se dešava close combat, što mu otvara vrata za pobedu. Koristiti maksimalno ETC line of sight za sakrivanje i sve moguće shooting penalty modifikatore J
Evo i dva sjajna članka na temu redirektovanja i upotrebe chaff jedinica:
- Great Eagle Tips and Tricks: [You must be registered and logged in to see this link.]
- Dark Rider tactics: [You must be registered and logged in to see this link.]
Anti-inf
HE pešadija je navikla da udara prva, pogadja često i ubije većinu protivnika pre nego oni stignu da uzvrate. Ono što najviše limitira efikasnost HE pešadije je:
- Magija
Direktni napadi (MM/DD)
Penali na “to hit” (naročito za WL/SM koji vise nemaju ASF re-roll)
Poništavanje ASF re-rolla (inicijativa 5+ ili ASF pravilo)
- Impakt Hitovi
- Templejt napadi
- S4 i/ili AP pucanje
- Stomp/Thunderstomp
Iako horda od 28 WL izgleda prilicno nepobedivo na početku partije, dovoljno je primeniti neki od sastojaka sa gornje liste i odjednom će sve postati mnogo lakše J
Anti-cav
TODO


_________________
Kuliraj dete, zivot je pred tobom.

Well f--ckin stop doin' it then, ya evil bastard!

    Current date/time is Wed Jul 18, 2018 8:44 am